Jungle of Concrete


Een taxichauffeur uit Melakka gaf tijdens een rit naar Sentral aan: ‘Singapore is een jungle of concrete. Een gevangenis waarin inwoners gebonden zijn aan regels’. Nou, is Singapore natuurlijk een extreme stad als het gaat om milieu en boetes en is de beleving van deze stad voor omwonende anders als voor toeristen.

Singapore, net iets groter dan de Noordoostpolder is het kleinste land van Zuidoost Azië. Toch is dit een duur land om te wonen voor Aziaten, aangezien de prijzen vergelijkbaar zijn met die van Nederland. Buurland Maleisië is echter ongeveer 4x goedkoper, dus komen Singaporeanen hier vaak shoppen, weekeindjes weg, op vakantie e.d. Hier wordt slim op in gespeeld door bij de grensovergang (Johor Bahru) grote winkel- en entertainmentcentra te bouwen. Ten ergernis van de Maleisen.

Voor toeristen (like us) is de beleving van Singapore uiteraard heel anders. Voor ons voelde deze stad heel toegankelijk aan voor westerlingen. Het verkeer en infrastructuur zijn gestructureerd, veel Singaporeanen spreken (een beetje) Engels, het eten is herkenbaar en wij voelden ons er geen moment onveilig.

Ik denk dat Singapore toch een samenstelling is van diversiteit. Voor overdag heb je het aanbod van een aantal parken, waaronder bijvoorbeeld de Botanic Gardens. Hier is het met de hitte van de dag aardig uit te houden, ondanks dat je wel een tandje langzamer moet. Men past zich een beetje aan op het klimaat. Wat ontzettend bijzonder is aan dit park, is het orchideeën park. Ze worden prachtig onderhouden en je ziet de mooiste bloemen, voor de verandering eens niet in een pot.

Een goed alternatief om aan de hitte te ontsnappen, is om je een aantal uur op te sluiten in een van de vele winkelcentra. Airco is overal aanwezig en de design van veel gebouwen is fenomenaal. Eigenlijk te sjiek voor een backpacker. Wederom zijn schoon, mooi en overweldigend de sleutelwoorden.

Maar s’ avonds… wanneer de temperatuur voor een kaaskop goed te doen is, dan ga je de stad echt verkennen. Dan loop je in je T-shirt met een lekker briesje langs Clarke Quay om een relaxed restaurantje uit te zoeken. Tussen de grote wolkenkrabbers zijn overal gebouwen, bruggen en bouwwerken verlicht. Ook een goed idee is om tegen zonsondergang naar het Skypark van het Marina Bay Sands hotel te gaan. Dit hotel is hoger dan de Eifeltoren en geeft een prachtig uitzicht over de skyline van de stad.

In onze reis brengen wij weer een bezoek aan deze stad, gelukkig maar!

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *