Eten in Mexico


Aangezien wij nog maar een poquito Spaans spreken, weten we niet altijd welke gerechten we besteld hebben voordat ze op tafel komen. Deze verrassing valt gelukkig niet vaak tegen, maar we zoeken het dan achteraf even op aan de hand van Wikipedia en een vertaal app.

Gordita
Een gordita is een broodje wat vol gestopt kan worden met verschillende ingrediënten. Uit een behoorlijk aantal gorditas hebben we de volgende geproefd:

  • Frijoles con queso (bonen met kaas)
  • Pollo en mole (kip en Mexicaanse saus)
  • Carne en abodo (rundvlees in marinade)

De grootte van je Gordita hangt af van waar je bent in Mexico. In het Noorden schijnen zijn ze groter te zijn dan in centraal Mexico. Die Alex heeft gegeten was vergelijkbaar met een standaard pitabroodje. Gordita betekend in het Spaans: ‘Little fat one’.

Tostada
Tostada is een geroosterde of gefrituurde Mexicaanse tortilla. Knapperig dus. Je kan de tostada vergelijken met de Nederlandse tosti, het gebruiken van oud brood om het toch nog te kunnen eten.
Het maken van een tostada is vrij makkelijk. Je schept hem vol met alles wat je maar lekker vind. Je hebt hier dan ook ontzettend veel smaken en variaties in. Wij aten:

  • Tostada especial de Pollo (bonensaus, sla, kaas, kip, dressing, avocado en tomaat)

Agua de Jamaica
Overal waar je gaat eten staan 2 grote tonnen met een drankje (witte en rode) waar bijna iedereen van drinkt. Niet alleen gasten, maar ook het personeel. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en vroeg de ober (die gelukkig een beetje Engels sprak) wat het rode drankje was. Ik mocht het gelijk proeven;

  • Agua (fresca) de Jamaica (Hibiscus tea)

Van de blaadjes van de hibiscus plant word dit drankje getrokken en kan zowel warm als koud gedronken worden. In Mexico zijn wij het warm nog niet tegengekomen. Het smaakt een beetje naar cranberry en er word suiker aan toe gevoegd om het geheel wat zoeter te maken.

Het smaakt heerlijk en het schijnt ook nog eens als traditie als een mild medicijn te worden gebruikt vanwege de vitamine C en mineralen die erin zitten. Ik voel me spontaan een stuk gezonder!

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *