_MG_6279

Monkey Business


Vier weken geleden gingen wij de grens over van Thailand naar Laos en zijn van het Noorden naar Zuiden gereisd. Laos bleek (tot onze verbazing) een grote verrassing te zijn. Waar Thailand al TE toeristisch en begaanbaar is, voelt Laos nog een beetje onontwikkeld en ruig aan. We hebben genoten van prachtige landschappen, lieve mensen en lekkere baguettes. Toch besloten wij een aantal dagen geleden weer naar Thailand terug te keren vanwege twee redenen: het regenseizoen drukte haar stempel in het Zuiden van Laos en vandaag (1 oktober) is voor ons een nieuw avontuur begonnen. Wij zijn in Myanmar: het land wat bovenaan ons verlanglijstje staat. We regelden een visum in Vientiane, de hoofdstad van Laos en spiksplinter nieuwe Amerikaanse dollars in Pakse. Aangezien je als toerist geen geld kan pinnen in Myanmar, moet je dus alles wat je denkt uit te geven van te voren meenemen.

Monkey City
Maar, nou hadden wij een aantal dagen over in Thailand. We wilden het liefst Bangkok zoveel mogelijk ontwijken (want ja, het blijft een drukke, gore stad), maar wisten niet goed wat we nog konden doen/zien. Totdat we Chris – een Amerika ontvluchte jongen die bijna 3 jaar in Bangkok woont – ontmoetten in Pakse (Laos). Chris heeft Thailand al redelijk goed verkend en adviseert ons om de ‘Monkey City’ van Thailand te bezoeken. Deze speciale stad (Lopburi) ligt op 2 uur treinen van Bangkok (we vlogen vanaf Don Muang, daar kwamen we niet onderuit), dus we hoefden er niet te ver voor om te reizen. Monkey’s it is!

Brutale aap 
Wat krijg je al een willekeurige stad in Thailand wordt gedomineerd door honderden, zo niet, duizenden apen? Ja, een bende. Ik moet er even bij vertellen dat ze op regelmatige tijden gevoerd worden, omdat deze donderstenen – hoe kan het ook anders – heilig zijn. Alles draait dus om: eten! Ze klimmen op scooters om net gekochte boodschappen uit de tassen te pikken. Ze hangen in de elektriciteitsdraden als Tarzan te slingeren. Trekken zich niets aan van al het gemotoriseerde vervoer en maken hier ook graag gebruik van. (vol verbazing keken we naar een aap die rustig op het dak van een rijdende auto meeliftte) De Apenheul in Apeldoorn is er niets bij…

Phra Prang Sam Yot 
In eerste instantie ziet deze foto er een beetje zielig uit: aapjes achter tralies. Maar niets is minder waar, want wij stonden hier opgesloten en de aapjes vrij en blij buiten op het gras. De Phra Prang Sam Yot tempel was de enige plek waar we veilig konden kijken naar de spelende apen. Misschien maar goed ook, want ze klommen aan onze benen omhoog toen ze alleen al ons waterflesje ontdekten.

Pizza smokkel
De grootste uitdaging was een verse pizza langs de apen smokkelen. Alle locals waarschuwen je ervoor: let goed op je spullen en loop (het liefst) niet met plastic tasjes met eten. Met gevaar voor eigen leven wisten wij de pizza veilig naar ons hotel te brengen, maar een beetje nerveus waren we wel.

Wij hebben onze portie aap voorlopig even gehad! Hou de website, Facebook en twitter in de gaten voor nieuwtjes vanuit Myanmar. En laat gerust een berichtje achter, vinden we leuk!

 

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *