_MG_7266

Babi Ketjap in de ochtend


Ik klim bij Sri achterop de scooter en we rijden naar de lokale markt in het centrum van Ubud. Het is 6:50 in de ochtend, maar de markt begint elke dag rond een uur of 4, totdat de ‘Westerse’ winkels in de straat open gaan. Sri zigzagt door de smalle gangetjes van de markt welke vol staan met producten en mensen.

Ik val als blanke toerist minder op als ik achter Sri aan drentel, maar word toch door één of twee verkopers gespot. Ze proberen nog ‘Mister! Mister!’ maar we gaan zo snel, dat ik niet goed kan kijken waar de stem vandaan komt.

Off topic: het aanspreken van vrouwen en mannen in het Indonesisch is hetzelfde woord. Vandaar dat sommige lokalen (bij gebrek aan beter Engels) dit ook in het Engels aanhouden en word je als vrouw aangesproken met ‘mister’.

Een bezoek aan de markt is vooral praktisch. We komen bij de vlees afdeling. Dit betekent: een grote tafel met grote stukken varkensvlees en een weegschaal en een vergelijkbare tafel met kippenvlees. En hiervan kan je goed zien dat het kip is; met snavel en pootjes er nog aan. Sri bekijkt de stukken babi (pork) met haar handen en besluit dat een halve kilo voldoende is. Ik betaal 20.000 Rupiah aan de dame en we krijgen het vlees in een zakje mee. Er zit een goed stuk vet aan het vlees, maar dat is juist perfect voor het gerecht. Bovendien hou je niet veel vlees over als je het vet eraf zou snijden. Ik concludeer dat het een gezond varken was en Sri giechelt met me mee. We scoren ook nog wat soepbotten.

We lopen naar een vrouwtje met groentes. Ik verwonder me dat Sri precies weet bij wie ze haar producten wil halen tussen het enorme aanbod. Overal zitten vrouwtjes met groentes, fruit en vliegen. We hebben ingrediënten nodig voor de soep en er wordt me gevraagd of ik geïmporteerde of lokale wortels wil. Ik heb geen idee, maar Sri heeft een duidelijke voorkeur voor de grotere, geïmporteerde wortels. De verkoopdame stopt op verzoek nog lente-ui en sperziebonen in het zakje. Ik betaal haar 13.000 Rupiah.

De hoek om staar ik naar een paar manden met verschillende vissen. De katten van Sri vinden dit lekker. Ik vraag vertwijfeld of deze vissen alleen voor katten zijn om te eten, of ook voor mensen. Voordat ik de vraag gesteld heb, weet ik het antwoord al. Nee, ook natuurlijk voor mensen reageert Sri. Ze legt het geld als frummeltjes op de vissen en neemt het zakje aan.

Vlakbij de scooter stoppen we bij een pick-up wagentje met in de laadbak – hoe verrassend – grote manden verse groentes, specerijen en fruit. We krijgen gember en een ui. We gaan nog even langs een conveniënt store om Ketjap Manis te halen. Sri weet precies welke we moeten hebben en reikt me een flesje met een vogel erop aan. Dit is de zoete! We hebben alles en rijden terug naar huis.

Sri probeert me duidelijk te maken dat ze direct wil koken. Ik snijd het vlees voor de babi ketjap en besluit de enorme vetlaag te accepteren. Maar het stuk huid met haar-en -al gaat me te ver en snijd ik er grotendeels af. Sri reageert verontwaardigd en verteld dat ze dat het lekkerst vind aan het vlees. Ze bewaard de stukjes huid die ik eraf gesneden heb. Ondertussen zijn haar 2 katten ontzettend geïnteresseerd in de geur van het vlees en schurken langs onze benen. Wanneer we de groenten snijden is de interesse compleet weg. Ze hebben een doos gevonden.

We maken de babi ketjap en soep en praten over eten. Stampotten in Holland, Indonesisch eten met Chinese invloeden, de enorme jackfruit vruchten die naast haar woning aan de bomen groeien. Over Lombok, waar ze vandaan komt. Ondertussen krijg ze een sms binnen en geeft de telefoon aan mij. De sms is voor jou van Maria (eigenaresse van de accommodatie). Oja! Maria had me nog beloofd om iets uit te zoeken. Ondertussen gaart het eten en voordat ik het door heb is het klaar. Dit is een vrij eenvoudig gerecht, want normaliter zijn Balinese gerechten erg ingewikkeld en uitgebreid. Het is 9:00 in de ochtend en de lunch en diner zijn klaar. Dat hoort bij het leven in Indonesië en Sri begint aan haar klusjes van de dag.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *