_MG_85749[1]

Marrakech Shopguide


Marrakech. Prachtige stad waarvan de Medina (historische hart van de stad) lijkt op een speelfilm decor door de overdekte steegjes en aardekleur muren. De hectiek van het centrum kan behoorlijk intens zijn met opdringerige verkooplui, sterke geuren en aanwezigheid van brommers die voor niemand aan de kant gaan. Naast het bezoeken van de belangrijkste bezienswaardigheden is er nog een activiteit waar deze stad bijzonder geschikt voor is: shoppen!

De souks (marktgebied) van Marrakech hebben diverse ambachten en waar te bieden. Producten van leer, aardewerk of hout worden in werkplaatsen gemaakt en in kleine kraampjes uitgestald. We zien schaakspellen ontstaan uit stukken hout, geschuurd en afgelakt. Specerijen en kruiden in kegelvormige bergen tentoongesteld. Zeep, kleding, servies. Wat dan ook!

Voorbereiding
Wij kregen de volgende tip: ben je van plan om een souvenir te scoren, maar weet je niet goed wat de prijs (ongeveer) moet zijn? Ga dan voordat je de souks bezoekt naar Complexe Artisanal 10 minuten lopen vanaf het centrum. Dit is een niet al te groot, maar prachtig bouwwerk waar de prijzen van producten ‘vast’ staan. De verkopers bieden de producten tegen reëel prijzen aan en daarom kan hier niet worden gehandeld. Verwacht hier niet uren rond te slenteren, maar een beetje onderzoek doen kan geen kwaad.

De groothandel
Ik heb een zwak voor servies en had mijn zinnen gezet op een Marokkaanse theepot met glaasjes die je in elk restaurant of riad (guesthouse) tegenkomt. Muntthee is het nationale drankje van Marokko. We waren klaar om de souks in te duiken en aan de onderhandelingen te beginnen, toen we een soort groothandeltje tegenkwamen in een buitenwijk. Deze winkel verkocht alles wat je in de keuken kan gebruiken vanuit de verpakking. Zo ook de zilveren theepotten en een behoorlijk aanbod van theeglaasjes. We kregen een aardig formaat theepot en 6 lieve glaasjes met doos al voor €25 euro mee. Eerlijk gezegd hebben we niet meer nagevraagd bij handelaren wat een vergelijkbare theepot daar moet kosten, maar ik ben nog steeds in de veronderstelling dat we een aardige deal hebben gekregen.

De Souks
In de winkelsteegjes is ontzettend veel te koop en één ding is zeker: de verkopers doen er alles aan om zoveel mogelijk geld van toeristen te vangen. Leuk voorbeeld: ik wilde graag nog een pannenlapje voor mijn theepot om deze vast te kunnen houden als er thee in zit. Note: het zilver wordt erg heet en dit is een slimme oplossing zonder je handen te verbranden. Kitsch, maar praktisch. Dus, wij gingen op zoek naar een simpel lapje. We vroegen een verkoper aan het toeristische Jemaa-El-Fna plein wat zijn prijs was. Eén van zijn verkopers moest deze als een gek bij de buren gaan halen, maar hij had ze wel! Tuurlijk. ‘Normaal is de prijs 250 Dirham, maar voor jou mijn vriend: 180 Dirham.’

De moesten echt onze best doen deze man niet in zijn gezicht uit te lachen. 180 Dirham is ongeveer 18 euro. Hij zakte behoorlijk snel in prijs en bleef bij – een nog steeds belachelijke – 40 Dirham (€4 euro) hangen. We zijn (uiteraard) weg gelopen met een kletsende verkoper achter ons aan. De hoek om probeerden we het bij de volgende winkel en daar startte de verkoper met 40 Dirham. We kwamen makkelijk op een prijs van 15 Dirham uit zonder al teveel moeite. Moraal: biedt zeker minder van 50% van de vraagprijs bij onderhandelingen. Soms zelfs meer. Ze proberen het persoonlijk te spelen, maar het blijft uiteindelijk een spel. Dit geldt overal ter wereld!

De nieuwe stad
Het nieuwe centrum van Marrakech is een bezoek waard mits je wat ruimer in de tijd zit. Je vindt hier de McDonalds en de modernere Marokkaan. Maar het is vooral een stuk rustiger op straat wandelen ten opzichte van de Medina. Mijn grote verrassing was een aantal modemerken die ik (nog) niet kende waaronder Marwa. In tegenstelling tot Azië vond ik hier kleding in mijn maat, naar mijn smaak EN in de sale! Keuze zat. Ik liep dolgelukkig met een jasje (€12 euro) en blouse (€7 euro) in mijn tas de winkel uit.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *