_MG_8484

Maatpak uit Bangkok


Thailand is één van de ideale landen om een pak op maat te laten maken. Het zakendistrict Sukhumvit in Bangkok is de plaats om een goede tailor te zoeken. Natuurlijk worden op meer plekken in Bangkok deze diensten aangeboden zoals op de befaamde backpackersstraat Khao San Road. Helaas is de kwaliteit van de producten uit deze straat vaak minder goed te noemen. De keuze van een tailor in Sukhumvit is – over het algemeen – een veilige keuze. Maar hoe kies je in hemelsnaam een geschikte tailor?

Aannames
Wij liepen bij drie willekeurige winkels binnen. Het draait allemaal om een gebalanceerde verhouding van professionaliteit, afstand en toch een gevoel van vertrouwen bieden aan de (potentiële) klant. Eén van de verkopers in een de tweede winkel had ons niet eens Nederlands horen praten en wist al dat we uit Nederland kwamen. Enigszins verbaasd moest ik 2x vragen hoe hij dat wist voordat we aangedikt verkoopgelul te horen kregen dat ze zoveel zaken doen in Nederland. Oh, en hij wist ook al waar wij op zoek naar waren zonder dat we ook maar iets hadden verteld. Van dit soort mannen gaan mijn nekharen overeind staan. Ze proberen vertrouwen te winnen door een uberdirecte persoonlijke benadering. Hij maakte echter één fout. Hij deed aannames en daar houden wij niet van.
Vic van Inders Fashion (derde winkel) was vooral reëel en informatief in zijn benadering. Hij legde uit hoe het proces zou verlopen en wat zijn visie is met betrekking tot zijn zaak. Hij wil naamsbekendheid vergroten in Europa en wilde zijn nek uitsteken om ons als klant binnen te halen. Hij was transparant op een gepaste manier. Er kwam geen verkoopgelul aan te pas. Onze vragen werden beantwoord en we werden geadviseerd waarop te letten bij de keuze van een tailor. Slimme man, maar wel eerlijk.

Tailors in Bangkok
Vic, onze tailor is geboren en opgegroeid in Bangkok en derde generatie van zijn Indische familie die in Bangkok wonen. In de jaren 1940 was de situatie voor de bevolking in Indië zo slecht dat veel zijn gevlucht naar Europa, USA en Thailand. Velen waren gespecialiseerd in maken en handelen in stoffen en besloten dit in hun nieuwe land voort te zetten. Vandaar dat je in sommige delen van Bangkok vaak Indiërs stoffen ziet verkopen. Op den duur zijn sommigen van hen kleding gaan produceren met deze stoffen om extra inkomen te genereren. Zo ontstonden de maatpakken tailors door de jaren heen.

Keuzes
We bekijken allereerst stoffen aan de hand van samplesboekjes. De stelregel met betrekking tot prijs en kwaliteit van een maatpak luidt als volgt: de betere kwaliteit stoffen zijn (uiteraard) duurder. De goedkope stoffen beginnen bij 5.000 Baht en dure lopen op tot 20.000 Baht. Alex’s keuze valt snel op een antraciet kleurige stof met een subtiele verweving van 7.000 baht (€ 160 euro). Superfine 140’s Wool & cashmere by Fabio Balberini. De stof heeft een luxe uitstraling zonder teveel poespas.

We krijgen de hele rol stof die we ook buiten de shop in de zon mogen bekijken.  Die keuze is snel gemaakt. Next step: de binnenkant. Vic verteld aan dat veel mensen vaak gaan voor een contrasterende kleur en reikt ons een uitgebreid palet aan met kleuren en motieven om uit te kiezen. Tenslotte word Alex geadviseerd bij de keuze van een wit overhemd. Het aanbod van witte stoffen is nogal overweldigend.
Vervolgens het opgemeten van Alex door een jonge, Thaise medewerker met een enorme tatoeage op zijn hand terwijl Vic toezicht houdt of het correct werd uitgevoerd. Hier en daar spring hij bij of geeft hij hem tips. De maten worden opgeschreven op een roze invulformulier die later in het systeem verwerkt worden.
Uiteindelijk komen de details van het pak aan bod. Het aantal zakken, knopen en afwerking voorkeuren. De paspop in de winkel dient als model en ons uitgangpunt. Er wordt ons het verschil uitgelegd tussen één of twee snedes aan de achterkant van het jasje. Voor wie veel zit met een jasje is twee snedes een goede optie mits je geen dikke kont hebt. Eén snede staat voor een slank postuur het meest elegant.

Binnen drie kwartier heeft Alex in overleg met Vic alle onderdelen van zijn gehele outfit doorgenomen.

2e bezoek
We stappen de winkel binnen en vinden de Thaise medewerker in een nette outfit aan de toonbank hangen. De broek en het overhemd hangen al klaar en worden Alex aangereikt om te passen. Ondertussen word Vic ingelicht dat we gearriveerd zijn. De gekozen stoffen zijn een schot in de roos en we zijn erg tevreden met het eerste resultaat. De broek moet wel een beetje ruimer worden gemaakt bij de taille, aangezien Alex bang is dat hij nog gaat aankomen. Het overhemd zit naar mijn mening iets te strak bij de bovenste 2 knoopjes, maar we besluiten hier op advies van Vic niets aan te laten doen.

Het jasje kunnen we nog niet echt een jasje noemen. Het lijkt in dit stadium meer een vreemde bodywarmer. De Thaise kledingmaker staat aandachtig naar het kledingstuk te kijken en prutsen met alle ogen op hem gericht. Na 5 minuten weet hij genoeg en verdwijnt hij naar achteren.

Die avond worden we gebeld: de stof voor de binnenkant die we hebben uitgekozen, is er niet meer. We moeten vrijdag terug komen om een andere stof uit te kiezen.

3e bezoek
Flitsbezoek. We bekijken de staaltjes stof voor de binnenkant van het jasje nog een keer en kiezen een paarse kleur met oosters motief. Binnen een kwartier stonden we weer buiten, maar deze stap had niet gehoeven als ze het magazijn van te voren hadden gevraagd of de stof er nog was. Toch jammer.

4e bezoek
De hele outfit is klaar en staat Alex erg goed. Over de lengte van de mouwen word nog even getwijfeld, maar we willen alles graag gelijk meenemen. Ik kies voor mijn vent een rode stropdas en we krijgen het complete pakket in een kledingzak mee.

Ondanks een extra bezoekje zijn we ontzettend tevreden met de fijne benadering en het eindproduct. Het pak ziet er ontzettend goed uit en daar gaat het (uiteindelijk) om. Bovendien kunnen zij op bestelling nieuwe kledingstukken maken, aangezien ze Alex zijn maten bewaren.

Informatie?
Op de website van Inders Fashion vind je een impressie van de producten die zij maken. Daar vind je ook contactgegevens en een plattegrond met het adres voor als je in Bangkok bent en ze een bezoek wil brengen.

Uiteindelijk heeft Inders Fashion 5 dagen nodig gehad om het complete pak te maken. Van het opmeten tot het moment dat wij met de kledingzak de winkel uitliepen. Waarschijnlijk kan dit ook iets korter, maar 2 fittings zijn een must! Voor € 160,00 kreeg Alex: jasje, pantalon, overhemd en stropdas.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *