_MG_9548

Sigiriya Lion Rock


Sigiriya (Lion Rock) is de meest bezochte historische bezienswaardigheid van Sri Lanka. De enorme rots (±200 meter hoog) diende honderden jaren geleden als paleis en heeft vandaag de dag een belangrijke archeologische en historische betekenis. Bovendien staat Sigiriya sinds 1982 op de UNESCO erfgoedlijst, iets waar de Sri Lankanen ontzettend trots op zijn.

 

Negombo naar Sigiriya met OV
Een trip met het openbaar vervoer naar Sigiriya lijkt moeilijker dan dat het is. Vanuit Negombo namen wij (december 2015) een expressbusje (Rs 185 p.p.) naar Kurunegala. Vanuit Kurunegala stapten we over op een lokale bus naar Dambulla. (Rs 75 p.p.) Er rijden lokale bussen naar Sigiriya, maar we kozen even voor het ‘gemak’ van een tuktuk vanuit Dambulla naar Sigiriya voor Rs 800-1000.

Sigiri Rockside Home Stay
We kozen om 2 nachten bij de rustige home stay Sigiri Rockside te overnachten ($40 voor 3-pers kamer p.n.). Bij aankomst kregen we thee met biscuits aangeboden (gebeurd vaker bij kleinschalige accommodaties) en maakten we snel kennis met de vriendelijke familie. Voor Rs 650 p.p. kookte de gastvrouw een fantastisch diner bij kaarslicht die we op de patio naast onze kamer aten. De gastheer (werkzaam bij Celyon Tourist Board) is jarenlang een gids geweest bij de Sigiriya Rock site en vertelde ons na het eten het verhaal van deze bijzondere plek. Zo hadden we alle informatie voorafgaand aan ons bezoek aan de Lion Rock.

_MG_9580 _MG_9541 IMG_1561 _MG_9563 IMG_1570

Lion Rock
We werden geadviseerd om 07.30 AM te vertrekken richting de rots, maar 07.00 AM zou wellicht beter zijn geweest. De meeste tours vanuit de resorts komen rond 9.30/10.00 uur aan en dan wordt het heel druk. Bovendien doe je jezelf een plezier om naar boven te klimmen als het nog relatief koel is. De entree voor deze bezienswaardigheid is aan de prijzige kant met $30 USD p.p. maar veel geld wordt gespendeerd aan onderzoek en reconstructies. Met voldoende water is het makkelijk een uur vol te houden door je te vergapen aan de prachtige uitzichten van de jungle-achtige omgeving.

Er zijn overigens nog veel meer bezienswaardigheden in de buurt van Sigiriya. Helaas was onze reis te kort om hier op in te gaan, maar zo blijft er meer te zien als we een keer terugkomen.

Gastvrijheid
De eigenaren van onze home stay doen er echt alles aan om het gasten naar de zin te maken. Wij vinden contact met locals heerlijk, aangezien we al onze vragen kwijt kunnen. We krijgen inzicht in het toenemende toerisme, rituelen/ceremonies bij overledenen en alle antwoorden met betrekking tot het eten. Bij vertrek wordt ons een rit naar Dambulla aangeboden, aangezien de heer des huizes naar de markt moet. Onderweg brengen we eerst eten naar een oude vrouw in een rolstoel (blijven werken aan je karma) en halen we z’n zwager op bij het ‘uitvaartcentrum’. Uiteindelijk zijn we afgezet bij de halte waar de busjes naar Kandy langskomen. Allemaal in ruil voor onze gezelligheid.

Een omweg via Sigiriya is meer dan de moeite waard. Zeker als je de drukte van de grote steden zoals Kandy, Colombo en Negombo wilt ontvluchten. Let wel even goed op met het vooraf boeken van een accommodatie of het hoogseizoen is. We hebben al van meerdere mensen gehoord dat alle accommodaties uitverkocht waren en toeristen hebben overnacht in een restaurant of winkel. En owja… ga niet in op de olifantenritjes die worden aangeboden, deze olifanten worden slecht behandeld.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *