Skip to content

Angkor Wat

Het is gekkenwerk, maar helaas kwam het niet anders uit. In de laatste weken van onze wereldreis wilden we perse Angkor Wat (Angkor Thom district) in Cambodja bezoeken. Onze timing kon eigenlijk niet slechter aangezien we precies met Chinees Oud en Nieuwjaar op deze magische plek wilden zijn.

2x raden wie er met Chinees O&N vrij zijn én dus als een malle gaan reizen…? Chinezen. En ze zijn met veel kan ik je vertellen!

ENTREE ANGKOR WAT

We hadden in totaal 6 dagen in Siem Reap wat meer dan genoeg is om de meeste tempels te bezoeken. Deze liggen alleen 8 kilometer buiten de stad, dus je zal er eerst moeten komen. Er zijn 3 entreetoegangskeuzes:

  • 1 dag voor 37 USD
  • 3 dagen voor 62 USD (10 dagen geldig)
  • 1 week voor 72 USD (1 maand geldig)

Wij kozen voor de tweede optie.

Hoe hebben wij dit zonder kleerscheuren kunnen doorstaan?

ZONSOPKOMST ANGKOR WAT

We besloten te beginnen aan de grote route met een tuktuk. Daarnaast is de beleving van Angkor Wat niet compleet als je geen zonsopgang hebt gezien. We vroegen of de tuktuk ons om 5:00AM kon ophalen. Wutah kwam ons ophalen. Hij had een dikke winterjas aan en was trots op de paar woordjes Nederlands welke hij van andere toeristen had geleerd. In het pikkedonker bracht hij ons naar de ingang van Angkor Wat waar we hem later terug zouden vinden. Met onze hoofdlampjes en hoge verwachtingen liepen we met de menigte mee. Aan het aantal bezoekers te zien en horen, wisten we dat dit niet een intieme ervaring zou worden. We kwamen aan bij de beroemde vijver voor het historische bouwwerk en hoorde de enorme menigte van Chinezen, Russen en god mag weten wat nog meer al van ver.

Alex kwam op het briljante idee dat vrijwel alles symmetrisch gebouwd is. Dus waar één vijver aan de linker kant is, moet er ook één aan de rechterkant zijn. We vonden inderdaad de rechter vijver waar welgeteld één andere man stilletjes in het donker zat. Uiteindelijk zaten we met ongeveer 50 mensen bij de rechtervijver en duizenden bij de linker vijver.

GRAND CIRCUIT TOUR

  • Angkor Wat
  • Angkor Thom waaronder Bayon en Baphuon
  • Preah Khan
  • Neak Pean
  • Ta Som
  • East Mebon
  • Pre Rup

We merkten al snel dat de meeste bezoekers kiezen voor de kleine route kiezen. Met een beetje goede timing deelden we sommige tempels maar met een aantal mensen.

ONZE FAVORIETE TEMPELS

Vooropgesteld: de hele omgeving is werkelijk prachtig! Maar (vanzelfsprekend) vonden wij bepaalde tempels net iets leuker of fijner dan anderen. Heel persoonlijk dus.

Angkor Wat
PREAH KHAN

Deze tempel ligt aan de grote route. Preah Khan is van redelijke omvang en een populaire tempel. Druk dus. De meeste mensen blijven echter binnen de tempel op de “route” terwijl er ontzettend mooie plekken rondom de tempel zijn te ontdekken. Je vind hier prima alternatieven voor de 'bekende met bomen overgroeide stukken tempel' en rustige paden om te wandelen.

PREAH PALILAY

We waren hier heel vroeg in de ochtend (net na zonsopkomst) en de gezinnen die hier wonen hadden net een vuurtje gemaakt. De rook van het vuur in combinatie van de ochtendstralen die door de bomen piepten maakten een prachtig lichtspel. De stralen verlichtte Preah Palilay alsof het de set van Lord of the Rings was. Magisch en mysterieus. Vanwege de afwezigheid van andere mensen, lieten de vogels zich kwekkend horen. Special effects met jungle geluiden. Betoverd.

TA NEI

Een kleine tempel met rauw randje. Deze tempel ligt behoorlijk ver van de main road in de jungle, waardoor deze een beetje uit het oog verloren is. Ta Nei is nauwelijks gerestaureerd en we vonden een hoop losse stenen in en rondom te tempel. Daarnaast moet je over stenen klimmen om te tempel te betreden. Super avontuurlijk!

Angkor Wat
TA PROHM (TOMB RAIDER)

Het pronkstuk van het gebied, maar oh-zo betoverend. Hoe de natuur deze tempel langzaam in zich opneemt lijkt bijna buitenaards. Het is ook geen wonder dat Ta Prohm het decor werd van de wereldberoemde Lara Croft film. Wederom vroeg in de ochtend lopen we hier gehypnotiseerd rond met alleen de schoonmakers en genieten we rustig van ons ontbijt. Ik kan me overigens goed voorstellen dat de hypnose minder goed werkt als je hier met honderden anderen loopt. Daarom: ga vroeg!

PRAKTISCH

De tickets voor toegang tot Angkor Wat kunnen uitsluitend worden gekocht bij de officiële ticket center. Deze bevindt zich 4 km van Riem Reap (op de weg naar het tempelcomplex) en is van vroeg tot laat in de middag open. Als je een tuktuk voor de dag boekt, dan zal hij je naar de ticket office brengen voorafgaand aan je bezoek aan Angkor Wat. Kijk voor meer info op de website van Siem Reap.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.