Skip to content
BESTEMMING / EUROPA / PORTUGAL / MADEIRA

ZONSOPKOMST OP PICO RUIVO (PR1.2)

Wat ons betreft de allermooiste hike die we op Madeira gedaan hebben: de wandeling van Achada do Teixeira naar Pico Ruivo (PR1.2) om daar de zon op te zien komen. Pico Ruivo is met haar 1862 meter de hoogte berg op Madeira. Via twee manieren kan je deze top bereiken: via het erg populaire Pico de Ariero en via Achada do Teixeira. Eenmaal boven wacht je een panoramisch uitzicht over Madeira en een prachtige zonsopkomst. Tenminste… als je op tijd bent.

Pico Ruivo Achada do Teixeira hike PR1.2

UITGANGSPUNTEN

Deze hike staat omschreven als een uitdagende route met een lengte van 6 km (heen en terug) en een hoogteverschil van 473 meter. Het pad zou het hele jaar door gelopen kunnen worden, maar dit is wel afhankelijk van het weer. Wij waren hier eind oktober en hadden (gelukkig) een droge en heldere nacht en dag uitgekozen. Het complete pad naar de top is aangelegd met grote stenen en cement, goed onderhouden en makkelijk te volgen. Hierdoor is deze prima in het donker te wandelen. 

Hoogtepunt van onze Madeira trip
ONZE PLANNING

05.00 – vertrek met huurauto van Sao Vicente naar Achada do Teixeira

06.00 – aangekomen en klaar om met de wandeling te beginnen

07.00 – aangekomen bij de top van Pico Ruivo incl. kleine adempauzes

07.45 – wandeling terug naar Achada do Teixeira (bergafwaards)

08.45 – aangekomen bij de auto

    MEENEMEN
  • Hoofdlampje (deze is écht heel handig)
  • Goede (!) schoenen aan met profiel
  • Voldoende water
  • Ontbijt voor boven
  • Warme jas/vest (het was 8°C boven)
nimble_asset_Website-hoofdafbeelding-post

ONZE ERVARING

Dit was het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van onze hele Madeira trip. Omdat we in het donker de weg omhoog hebben gelopen, hadden we geen idee over de weidse uitzichten op de route. Je staat eerst een betoverende zonsopkomst bovenaan te wachten en de terugweg naar beneden is op zichzelf al de moeite waard. 

Ja, de klim omhoog is soms pittig, maar wij hebben af en toe even uit staan hijgen. Ook de hoogte zou je kunnen voelen. Ons motto: doe gewoon rustig aan, rust uit waar nodig, drink water en houd vol. Eenmaal boven ben je de inspanning weer vergeten.

nimble_asset_Website-hoofdafbeelding-post-1

TIPS PICO RUIVO

  • Check vooraf goed hoe laat de zon precies opkomst en houd er rekening mee dat het voor de zonsopkomst al licht wordt
  • Het restaurant bij de start van de wandeling is pas geopend vanaf 9.30 uur.
  • Laat je niet van de wijs brengen door laaghangende wolken bij het begin van de hike. Deze komen en gaan heel snel én je klimt tijdens de hike nog zo'n 270 meter.
  • Toch niet zeker over de weersomstandigheden? Check dan de webcam van Pico de Ariero. Dit zusje van Pico Ruivo is ongeveer 60 meter kleiner en geeft een goede indicatie van de weersomstandigheden.
  • Zorg dat de batterij van de telefoon helemaal vol is óf neem een fotocamera mee, want je blijft foto's maken

HOE KOM JE ER?

De weg richting Achada do Teixeira is over het algemeen een goede weg en prima te rijden in het donker. Vanaf het plaatsje Santana rijd je de Estrada do Pico Das Pedras in zuidelijke richting bergopwaarts. Helemaal bovenaan kom je bij een grote parkeerplaats bij restaurant Achada do Teixeira. Je kan ook de navigatie instellen op Estrada da Achada do Teixeira, nº1 (adres van restaurant). De start van de hike is bij een groot bord aan als je aan komt rijden aan de rechterkant.

BEKIJK ALLE POSTS OVER EUROPA

Pico Ruivo Achada do Teixeira hike PR1.2

Zonsopkomst op Pico Ruivo

De zonsopkomst op Pico Ruivo, de hoogste berg van Madeira is één van de mooiste. Lees meer over de hike […]

Bad Bentheim Burg Duitsland

Bad Bentheim

De Duitse stad Bad Bentheim is een ideale bestemming voor een uitje net over de grens.

OVER METDERUGZAKOM

Maartje en Alex zijn de reizigers achter Metderugzakom.nl. In 2010 sloeg het reisvirus toe tijdens de eerste verre reis naar Costa Rica. Sindsdien hebben zij ontelbare vluchten, bestemmingen én een wereldreis van de bucketlist afgestreept.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.