Skip to content

Mexicaans eten en drinken

Eerlijk is eerlijk, wij spraken maar een poco Spaans toen wij voor de eerste keer in Mexico waren. Dat bleek al snel een uitdaging toen we bij La Fonda de las Gordas terecht in Veracruz kwamen. We wisten niet altijd welke gerechten we besteld hadden voordat ze op tafel kwamen. Deze verrassing viel gelukkig niet tegen, maar we zochten het dan achteraf even op aan de hand van Wikipedia en een vertaal app.

Een gordita is een broodje wat vol gestopt kan worden met verschillende ingrediënten. De keuze is (vaak) reuze en wij hebben de volgende geproefd:

  • Frijoles con queso (bonen met kaas)
  • Pollo en mole (kip en Mexicaanse saus)
  • Carne en abodo (Rundvlees in marinade)

De grootte van je Gordita hangt af van waar je bent in Mexico. In het Noorden schijnen zijn ze groter te zijn dan in centraal Mexico. Die Alex heeft gegeten was vergelijkbaar met een standaard pitabroodje. Gordita betekend in het Spaans: ‘Little fat one’.

Tostada is een geroosterde of gefrituurde Mexicaanse tortilla. Knapperig dus. Je kan de tostada vergelijken met de Nederlandse tosti, het gebruiken van oud brood om het toch nog te kunnen eten.

Het maken van een tostada is vrij makkelijk. Je schept hem vol met alles wat je maar lekker vind. Je hebt hier dan ook ontzettend veel smaken en variaties in. Wij aten:

  • Tostada especial de Pollo (bonensaus, sla, kaas, kip, dressing, avocado en tomaat)

AGUA DE JAMAICA

Overal waar je gaat eten staan 2 grote tonnen met een drankje (witte en rode) waar bijna iedereen van drinkt. Niet alleen gasten, maar ook het personeel. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en vroeg de ober (die gelukkig een beetje engels sprak) wat het rode drankje was. Ik mocht het gelijk proeven;

  • Agua (fresca) de Jamaica (Hibiscus tea)

Van de blaadjes van de hibiscus plant word dit drankje getrokken en kan zowel warm als koud gedronken worden. In Mexico zijn wij het warm nog niet tegengekomen. Het smaakt een beetje naar cranberry en er word suiker aan toe gevoegd om het geheel wat zoeter te maken.

Het smaakt heerlijk en het schijnt ook nog eens als traditie als een mild medicijn te worden gebruikt vanwege de vitamine C en mineralen die erin zitten. 

Verschillende soorten Hibiscus in de supermarkt

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.