Skip to content

MEXICAANS ETEN EN DRINKEN

Eerlijk is eerlijk, wij spraken maar een pocito Spaans toen wij voor de eerste keer in Mexico waren. Dat bleek al snel een uitdaging toen we bij La Fonda de las Gordas in Veracruz terechtkwamen. We wisten niet altijd welke gerechten we hadden besteld, voordat ze op tafel kwamen. Deze verrassing viel gelukkig niet tegen, maar we zochten het dan achteraf even op aan de hand van Wikipedia en een vertaal app.

GORDITA

Een gordita is een broodje wat vol gestopt kan worden met verschillende ingrediënten. De keuze is (vaak) reuze en wij hebben de volgende geproefd:

  • Frijoles con queso (bonen met kaas)
  • Pollo en mole (kip en Mexicaanse saus)
  • Carne en abodo (Rundvlees in marinade)

De grootte van je Gordita hangt af van waar je bent in Mexico. In het Noorden schijnen zijn ze groter te zijn dan in centraal Mexico. Die Alex heeft gegeten was vergelijkbaar met een standaard pitabroodje. Gordita betekend in het Spaans: ‘Little fat one’.

Zo leer je de cultuur Nóg beter kennen
ONZE PLANNING

05.00 – vertrek met huurauto van Sao Vicente naar Achada do Teixeira

06.00 – aangekomen en klaar om met de wandeling te beginnen

07.00 – aangekomen bij de top van Pico Ruivo incl. kleine adempauzes

07.45 – wandeling terug naar Achada do Teixeira (bergafwaards)

08.45 – aangekomen bij de auto

    MEENEMEN
  • Hoofdlampje (deze is écht heel handig)
  • Goede (!) schoenen aan met profiel
  • Voldoende water
  • Ontbijt voor boven
  • Warme jas/vest (het was 8°C boven)
default img

TOSTADA

Tostada is een geroosterde of gefrituurde Mexicaanse tortilla. Knapperig dus. Je kan de tostada vergelijken met de Nederlandse tosti, het gebruiken van oud brood om het toch nog te kunnen eten.

Het maken van een tostada is vrij makkelijk. Je schept hem vol met alles wat je maar lekker vind. Je hebt hier dan ook ontzettend veel smaken en variaties in. Wij aten:

  • Tostada especial de Pollo (bonensaus, sla, kaas, kip, dressing, avocado en tomaat)

AGUA DE JAMAICA

Overal waar je gaat eten staan 2 grote tonnen met een drankje (witte en rode) waar bijna iedereen van drinkt. Niet alleen gasten, maar ook het personeel. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en vroeg de ober (die gelukkig een beetje engels sprak) wat het rode drankje was. Ik mocht het gelijk proeven;

  • Agua (fresca) de Jamaica (Hibiscus tea)

Van de blaadjes van de hibiscus plant word dit drankje getrokken en kan zowel warm als koud gedronken worden. In Mexico zijn wij het warm nog niet tegengekomen. Het smaakt een beetje naar cranberry en er word suiker aan toe gevoegd om het geheel wat zoeter te maken.

Het smaakt heerlijk en het schijnt ook nog eens als traditie als een mild medicijn te worden gebruikt vanwege de vitamine C en mineralen die erin zitten. 

HOE KOM JE ER?

De weg richting Achada do Teixeira is over het algemeen een goede weg en prima te rijden in het donker. Vanaf het plaatsje Santana rijd je de Estrada do Pico Das Pedras in zuidelijke richting bergopwaarts. Helemaal bovenaan kom je bij een grote parkeerplaats bij restaurant Achada do Teixeira. Je kan ook de navigatie instellen op Estrada da Achada do Teixeira, nº1 (adres van restaurant). De start van de hike is bij een groot bord aan als je aan komt rijden aan de rechterkant.

BEKIJK ALLE POSTS OVER MEXICO

Route Mexico Metderugzakom

Mexico route

Mexico is een rijk land waar veel te zien en beleven is. Het Yucatán schiereiland alleen al is vol met […]

Centraal Amerika Mexico

Centraal-Amerika: conclusie

Na een periode van 7,5 week in Centraal-Amerika, vlogen wij in een nieuw toestel van Virgin America van Cancun naar […]

OVER METDERUGZAKOM

Maartje en Alex zijn de reizigers achter Metderugzakom.nl. In 2010 sloeg het reisvirus toe tijdens de eerste verre reis naar Costa Rica. Sindsdien hebben zij ontelbare vluchten, bestemmingen én een wereldreis van de bucketlist afgestreept.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.