Skip to content

Centraal-Amerika: conclusie

Na een periode van 7,5 week in Centraal-Amerika, vlogen wij in een nieuw toestel van Virgin America van Cancun naar Los Angeles. Dit continent was het eerste dat wij bezochten tijdens onze wereldreis in 2013. En hoewel dat een tijd geleden is, zijn sommige herinneringen nog springlevend.

Route wereldreis Mexico Palenque Centraal-Amerika

VERWACHTINGEN

Toen wij begonnen aan onze rondreis in Mexico, hadden wij allebei niet echt een idee wat we konden verwachten. Iedereen verteld verhalen, (voor)oordelen en nieuwsfeiten gezien op tv, maar hoe is dit te vertalen naar eigen ervaring? Het enige wat je voor ogen hebt is het stereotype beeld van een regio, misschien gingen we daarom op zoek naar meer inhoud…

Uiteindelijk begonnen we toch met wat angst in het lichaam aan ons avontuur met wat opstartproblemen. Verder wisten we dat we op zoek zouden gaan naar de Maya cultuur en prachtige natuurgebieden. That’s it!

WERKELIJKHEID

Voordat ik los ga, moet ik eerst het volgende kwijt: ja, wij hebben (in onze ogen) voorzichtig gedaan. In grote steden zoals Mexico City vaak s ’avonds niet meer over straat of ver van het hostel, een slotje op de daypack overdag en vaak vertrouwen op je onderbuik gevoel. Je blijft toch een beetje scherp, zeker met de verhalen in je achterhoofd. En ja, er is veel drugscriminaliteit in Mexico en locals komen daar zelf ook liever niet mee in aanraking.

Maar persoonlijk vind ik alles een beetje overdreven, mits je geen gekke dingen doet. Je bent toerist en iedereen kan dat aan je melkachtige witte kleurtje zien. Er zijn uiteraard uitzonderingen, maar veelal is het gevaar niet op toeristen gemunt. Als je een beetje door die grijze wolk heen kan kijken, zie je een prachtig land, met ontzettend hartelijke mensen en een rijke cultuur. Zeker als je geïnteresseerd bent in de gebruiken en gewoontes, geven mensen je alles wat ze maar kwijt kunnen. Zo hebben we veel geproefd, geroken, gezien en gekregen. En dan hebben we er niet eens om gevraagd…

Als je een beetje door die grijze wolk heen kan kijken, zie je een prachtig land, met ontzettend hartelijke mensen en een rijke cultuur.

Bovendien is het aanbod van bezienswaardigheden in dat gebied zo ontzettend divers. Het klinkt raar, maar we hadden niet genoeg aan de tijd die we hadden; er is zoveel meer om te zien en doen.

GELD

Met (voor ons) vreemde valuta omgaan is in het begin natuurlijk onwennig, zeker als je ook nog eens 4 verschillende landen bezoekt. We vonden het belangrijk om te blijven budgetteren, al is het alleen maar om bij te houden of je, qua geld, nog op koers blijft. Hostels, hotels en homestays werden afgewisseld, net zoals restaurants, lokale tentjes en eten op straat. We hebben niet hardcore gebackpackt, het had makkelijker goedkoper gekund. Zeker gezien de accommodaties waar we geslapen hebben. Toch is centraal America voor Europeanen goedkoop te noemen en konden we (met gemak) budget technisch op koers blijven.

WORD VERVOLGD?

Guatemala. Dat is land nummer 1 als we terug gaan naar centraal Amerika. Dit is volgens ons nog ongerepter dan Mexico. Alex noemt Guatemala in 1 woord authentiek. Maartje zegt kleurrijk. Mexico vonden we ook erg prettig, met uitzondering van Cancun en Playa del Carmen.

Het wordt tijd dat we toch aan een cursus Spaans beginnen, want dit smaakte naar meer.

Heb je nog specifieke vragen over centraal Amerika of onze manier van reizen? Of spreekt een bepaald onderwerp je aan? Laat gerust een bericht achter, dan kunnen wij deze bundelen in een volgende post.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.