Skip to content

Bula!

De eerste dag van je bezoek op de Fiji eilanden zorgen de locals er voor dat je weet wat ‘Bula’ betekend (wat op zo ontzettend veel manieren kan worden gebruikt) en het veel gedronken drankje ‘Kava’ is. De aankomst op Nadi was hartverwarmend, zeker toen we wandelend over het Wailoaloa strand onze eerste Kava kregen aangeboden van vissende locals. Nieuwsgierig naar dit troebele bruine drankje (en onbeleefd om te weigeren) proeven wij onze eerste Kava. Kava wordt gemaakt van een specifieke, gedroogde wortel en zo smaakt het ook; helaas niet heel erg lekker.

Vissen hoort bij Fiji en daar is dan ook genoeg gelegenheid voor. Tijdens een snorkeltrip op Taveuni nemen 2 jongens van onze lodge een soort speer met elastiek mee om wat avondeten te vangen. We zien onder water kunnen hoe zij de meest tropische vissen (probeerden te) vangen op een vrij primitieve manier. Uiteindelijk zat er zelfs een soort kogelvis bij de vangst. De onderwaterwereld in Fiji is ontzettend bijzonder. We zien blauwe zeesterren, groen met oranje zoenvisjes en alle kleuren van de regenboog voorbij zwemmen.

De ‘steden’ in Fiji zoals Nadi en Suva lijken, tot mijn verbazing, echt op een ontwikkelde stad met een haven, vliegveld, bioscoop, shoppingmalls e.d. Het openbaar vervoer is erg basic, maar je komt met gemak van A naar B. De dorpen en zeker de kleinere eilanden zijn een ander verhaal. We verblijven op Taveuni in een lodge, waar net zoveel medewerkers rondlopen als gasten. Ze hebben een generator en er is alleen stroom tussen 18:00 en 23:00. Dit geldt uiteraard ook voor het draadloos internet, mits men niet over de data-limiet gaat. (wat nog wel eens gebeurd met veel reizigers in 1 huis) Er is geen warm water beschikbaar, dus alleen koud douchen. De deuren van de kamers staan gedurende de dag wagenwijd open, iedereen hangt in de gezamenlijke zitkamer of in een hangmat.

Je moet je Westerse ik af en toe behoorlijk opzij zetten. Hygiëne is hier niet hetzelfde als thuis en de standaarden liggen hier veel lager. Bovendien spreekt men hier vaak van ‘Fiji Time’. Dit is het antwoord op alle vragen met betrekking tot tijd. Het komt wanneer het komt. Maar op één of andere manier legt iedereen zich daar makkelijk bij neer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.