Skip to content

Dengue herstel tips

Tijdens de wereldreis in 2013 kreeg Maartje dengue in Myanmar. Naast het intensieve ziekenhuisbezoek van drie nachten vier dagen, had deze tropische ziekte een behoorlijk lange nasleep: moe en futloos (geen energie), lage bloeddruk, pijn in ledematen, angstaanvallen en haaruitval.

default img
Ik had het ontzettend zwaar. Zo zwaar dat ik mijn eigen backpack niet kon dragen.

DÉ TIP

Ik kreeg dé tip van mijn ouders waar ik zelf nog helemaal niet bij stil gestaan had. Vraag eens aan locals of ze middeltjes weten voor Dengue. Niet zozeer om te voorkomen (daarvoor was het te laat) maar voor het herstellen van.

TOM’S HOMESTAY BOGOR

Een kleine twee weken nadat ik uit het ziekenhuis werd ontslagen waren wij in Bogor op Java Indonesië. Tom, de eigenaar van onze homestay, heeft een ontzettend leuke tuin waar veel groente en fruit groeit. Wanneer ik krijg een rondleiding door de tuin krijg, wijst hij naar alles wat gegeten kan worden, waaronder ook zwammen. Het ene is anti-cancer, het ander goed voor cholesterol.

Toen ik Tom vroeg naar Dengue kon hij er kort in zijn: Jambu Merah (rode guave) deze vrucht kan je eten of drinken (shake) en geeft meer energie. Heel gezond en perfect als je laag in je energie zit.

Dengue Bogor Indonesië shake guave

Pocari Sweat. Overal te krijgen en perfect voor uitdrogen. Later realiseer ik me dat dit simpelweg gezout water is waar ze (blijkbaar) in Indonesië gek op zijn. Wij kochten per ongelijk een flesje omdat we dachten dat het gewoon ‘zoet’ water zou zijn. Gatver!

SECRET GARDEN UBUD

Ook Maria van Sectret Garden in Ubud wist wel het één en ander. Sari Kurma is wat de dokter aan haar vriendin had voorgeschreven. Je kan een grote fles het krijgen bij de apotheek en het smaakt zoet. Veel Indonesische mensen eten het aan het eind van de Ramadan. Na een Google poging ben ik er achter wat ze bedoelt: een drankje van dadels! Wederom goed voor een laag energielevel. Kurma is het allerbelangrijkst als je dengue had/hebt volgens Maria. Daarnaast is rode bietensap goed voor een lage bloeddruk.

default img

Met name de rode guave viel in de smaak. Soms kon ik er een verse shake van krijgen, maar de pakken drinken uit de supermarkt smaakten ook prima. De Pocari Sweat ga ik niet meer aanraken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 gedachten over “Dengue herstel tips”

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.