Skip to content

Dengue

Geschreven in oktober 2013 door Alex tijdens de wereldreis.

Reizen… fantastisch, leuk, mooi, adembenemend. Maar soms gebeuren er ook dingen die minder leuk zijn. Als je een jaar op reis gaat moet je er ook rekening mee houden dat je een keer ziek kan/gaat worden. Als je een keer ziek wordt van het eten, duurt dit meestal een paar dagen maar daarna is het weer over. Maar je kan ook ziek worden van andere dingen waarvan de impact veel groter is. Dit hebben wij nu helaas ook ervaren.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen… Maartje heeft dengue opgelopen. Voor de mensen die niet weten wat dengue is; dengue is een virus dat wordt overgebracht door muggen, net als malaria. Je wordt er (vaak) erg ziek van en kan in de ergste gevallen fataal zijn.

Gelukkig gaat het na een ziekenhuisopname van 3 dagen weer goed met Maartje!

Wij zijn op dit moment in Myanmar en zijn vanuit de hoofdstad Yangoon via Pyay en Magwe naar Bagan gegaan. Na Bagan zijn we naar Kalaw gegaan van waaruit we een trekking naar Inle Lake gemaakt hebben. Deze trekking duurde 3 dagen en bracht ons langs authentieke dorpjes en fantastische landschappen. Waarschijnlijk is Maartje tijdens deze trekking gestoken door een tijgermug met het virus.

Eenmaal aangekomen in Inle Lake werd Maartje ziek. Na twee dagen besloten we naar een lokale dokter te gaan, aangezien Maartje aanhoudende koorts had. De dokter vertelde ons dat ze waarschijnlijk een luchtweginfectie had. De volgende dag kreeg Maartje echter een “shock” onder de douche. Hierop kwam de dokter weer en gaf aan dat het aan de antibiotica lag. Na twee dagen ziek op bed heb ik (Alex) het besluit genomen om naar Mandalay te vliegen (een grote stad met medische voorzieningen).

Maartje was erg verzwakt en de reis bleek een enorme opgave. Op de luchthaven ging het weer bijna mis. Gelukkig was er toevallig (!) een Engels/Birmese arts aanwezig. Eenmaal in Mandalay zijn we per taxi direct naar het ziekenhuis gegaan. Hier aangekomen moest Maartje meteen aan het infuus en diverse onderzoeken ondergaan. Aan het eind van de middag kwam de uitslag van het bloedonderzoek “dengue”.

Op dit moment zijn wij niet meer in het ziekenhuis maar in een hotel in Mandalay. Het gaat op moment goed met Maartje. Ze is nog wel zwak, maar dat zal snel beter worden.

Mochten jullie vragen hebben mail of reageer gerust.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.