Skip to content

Fiji: Kort maar krachtig

De meeste mensen – en wij waren daar ook één van – denken bij Fiji aan paradijselijke eilanden, parelwitte stranden en dure resorts. Nou komen deze veronderstellingen natuurlijk wel voornamelijk overeen met de werkelijkheid, maar voor wie het nog niet wist: Fiji heeft alle kwaliteiten om te voldoen als ultieme backpackersbestemming. Het is alleen zo verschrikkelijk jammer dat je vanaf Europa naar de andere kant van de wereld moet reizen om in Fiji te komen.

In een krappe twee weken hebben we op de 3 grootste eilanden van de Fiji eilandengroep gereisd. Viti Levu, Vanua Levu en Taveuni. Laten we voorop stellen dat twee weken veel te weinig is om achter de vele vraagstukken van Fiji te komen. Bovendien blijft het lastig om de juiste woorden te vinden voor de opgedane ervaringen. Fiji is een ontzettend fijn en speciaal land.

Vanwege budget redenen reisden wij voornamelijk met bus en ferry. Het openbaar vervoer in Fiji werkt uitstekend, het duurt alleen wat langer dan bijvoorbeeld vliegen. Wederom voor het openbaar vervoer geldt: Fiji Time! Waar in de States wordt aangeven welke wegen ‘Scenic Routes’ zijn, is dat voor Fiji vrij eenvoudig. Veel wegen zijn er niet, maar alle afstanden die wij hebben afgelegd waren fantastisch. Zo is er maar één weg van Savusavu (stadje in het Zuidwesten) naar Buca Bay (het oosten) op Vanua Levu en deze  is voor een groot deel onverhard. Tijdens de hobbelige rit van 3 uur passeer je luxe resorts, kleine traditionele dorpen en alles wat daarbij hoort. Een prachtig contrast.

Het lijkt net alsof de inwoners een boete boven het hoofd hangt, wanneer men toeristen nietbegroet met ‘Bula’ of ‘hello’. Zeker in toeristische plaatsen als Nadi of Savusavu ben je behoorlijk druk met mensen terug begroeten. Alsof ze gastvrijheid hier hebben uitgevonden. Soms worden we aangesproken door mensen die graag een praatje willen maken. In andere landen – zeker in toeristische landen – gaan je nekharen direct overeind staan. Mensen willen dan vaak geld of je iets verkopen. Onze ervaring met betrekking tot Fiji is het tegenovergestelde. Mensen zijn oprecht geïnteresseerd en willen weten waar je vandaan komt en hoe Fiji (tot nu toe) bevalt. We ontmoetten zo de gepensioneerde man: Tai, die zeker een uur met ons heeft zitten kletsen in Bagasau terwijl wij op de bus zaten te wachten. Uiteindelijk wilde hij ontzettend graag ons e-mailadres, zodat als hij toegang had tot het internet (eens in de 2 weken als hij boodschappen gaat doen in de ‘grote’ stad) ons kon e-mailen.

Het plan was in eerste instantie een luiervakantie op geïsoleerde eilandjes. Uiteindelijk werd het 2 weken die hard backpacken, maar vooral, het land en de mensen ontmoeten. En het was heerlijk!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.