Skip to content

Gruwelijke verleden van Cambodja

Soms kom je tijdens reizen op plaatsen die anders zijn dan anderen. Bijzonder, prachtig of juist gruwelijk, ze komen hard binnen en laten veel indruk achter.

Cambodja Killing fields S21

Cambodja is een speciaal land met een heftige geschiedenis. Voor diegene die het niet (meer) weten: vanaf 1975 tot 1979 was het land in handen van de Rode Khmer onder regime van Pol Pot na een zware periode van oorlog en armoede. Pol Pot wilde het land wederopbouwen met een ‘nieuw’ volk. Dit deed mij sterk aan een Oostenrijkse hoofdrolspeler in Nazi Duitsland denken.

Hij was ervan overtuigd dat hoger opgeleide mensen en stadsvolk hier niet geschikt voor zouden zijn en besloot velen op te pakken en executeren.

In 4 jaar tijd werd 25% van de bevolking op verschrikkelijke wijze gemarteld voor informatie en uiteindelijk om het leven gebracht.

Bij een bezoek aan Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, staan een bezoek aan Choueng Ek Genocidal Center (Killing Fields) en het Tuol Sleng Museum (S21) hoog op de must-see lijst. Welke reisgids, website of toeristeninformatie je ook raadpleegt, je kan PP niet verlaten zonder deze bezienswaardigheden te hebben bezocht.

Cambodja Killing fields S21

KILLING FIELDS (CHOEUNG EK)

De tuktuk brengt ons 15 km ten zuidoosten van de stad in een stoffige rit van ongeveer een half uur naar het Choeung Ek Genocial Center. Net buiten de stad krijgen we (god-zij-dank) een mondkapje van onze chauffeur aangeboden. We komen hier vroeg in de ochtend aan, wat achteraf een goede zet bleek te zijn. De gedenkplaats telt 19 luisterpunten waar je met een uitgebreide audiotour (zit in ticketprijs inbegrepen) word langs geleid. Deze audiotour wordt in 15 verschillende talen aangeboden waaronder ook Nederlands.

Het stukje land waar ontzettend veel mannen, vrouwen en kinderen op brute wijze zijn omgebracht en begraven, heeft vandaag de dag een bepaalde kalmte. Vogels bouwen nestjes in de boom waar vroeger luidsprekers in hingen, hondjes liggen rustig een tukkie te doen en de rust ligt als een deken op het terrein. In combinatie met de informatie en verhalen van ex-gevangenen van de audiotour geeft dit een raar gevoel. Zeker als je je realiseert dat de nare dingen die hier gebeurd zijn, nog niet zo heel lang geleden zijn. Ook komen er op diverse plaatsen nog botten en tanden van overledenen naar boven als het hard regent en vind je lapjes stof van kleding terug in de grond. Het maakte mij heel stil van binnen.

Cambodja Killing fields S21

Wanneer we bij de grote Boeddhistische gedenkstupa aankomen (hier liggen schedels en botten van meer dan 5000 mensen) kopen we een gele bloem van drie kleine meisjes en zetten deze in de pot voor het gebouw. Tenslotte bekijken we het museum, maar dat had voor mij – na alle informatie van de audiotour – weinig toegevoegde waarde. Sprakeloos vinden we onze tuktuk terug en vertrekken we richting de stad.

Cambodja Killing fields

S21 TUOL SLENG MUSEUM

Het museum ligt midden in een wijk wat een hele andere dynamiek gaf. Bij aankomst staan er onrustige tuktukchauffeurs voor de ingang te dribbelen opzoek naar nieuwe klanten. Tussen hen staat een in het gezicht verminkte man, die bezoekers om geld vraagt.

Cambodja Killing fields S21

Het eerste gebouw wat we binnenlopen is behoorlijk leeg. Af en toe vinden we een kaal bedframe en een foto aan de muur van een dood lichaam. Het volgende gebouw stilt onze honger naar informatie, met grote displayborden. Opvallend zijn de foto’s van de gevangenen. De emotie is op veel gezichten goed af te lezen. Als bezoeker word je niet gespaard. We zien veel foto’s van gevangenen terug welke genomen zijn net na overlijden. Hierop ze je duidelijk de staat waarin de gevangenen verkeerden voordat ze stierven. Verhongerd. Verminkt.

In de volgende twee gebouwen zijn de originele cellen te zien en nog meer gruwelijke foto’s van gruwelijkheden zoals martelwerktuigen.

Wat een bizarre plek om rond te lopen.

Cambodja Killing fields S21

KOSTEN

Let op! Dit waren de kosten in 2013, om je een indicatie te geven. De echte kosten nu kunnen vanzelfsprekend hoger zijn.

  • De huur van ‘tour’ met een tuktuk koste ons $15 USD voor twee personen. Dit is een standaard route die door vrijwel elke tuktuk word aangeboden. Hij brengt je van je guesthouse naar de Killing Fields, vanuit daar naar S21 museum en weer terug naar je guesthouse. Tussendoor wacht hij netjes op je en heb je alle tijd van de wereld.
  • Entree Killing Fields: $6 USD p.p. voor buitenlanders waarvan 3 USD voor de audiotour.
  • Entree S21 museum: $5 USD p.p. voor buitenlanders en optionele audioguide $3 USD p.p.

TIPS!

  • Zorg dat je VROEG naar de Killing Fields vertrekt met de tuktuk. De meeste georganiseerde tours komen daar rond 9.00 AM aan en krijgen daar een rondleiding van een gids. Dat maakt het een stuk minder rustig en de beleving minder intens.
  • Als je geen mondkapje krijgt aangeboden van je chauffeur, is het handig dat je er zelf een paar aanschaft. Je zal merken waarom 😉
  • Tuktukchauffeurs kunnen soms lastig doen door meer te vragen voor de rit of je nog naar een shooting range te brengen. Hou vast aan de $15 USD en stap de tuktuk niet uit totdat je op plaats van bestemming bent. Maar waarschijnlijk heb je een zorgeloze rit net zoals wij!
  • Kledingvoorschriften: draag kleding waarbij je benen en armen bedekt zijn uit respect voor de Cambodjaanse cultuur.

PRAKTISCH

Choueng Ek Genocidal Center is geopend van 8:00 tot 17:00
Tuol Sleng museum is geopend van 8:00 tot 17:00

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.