Skip to content

Veelgestelde vragen Myanmar

We krijgen regelmatig vragen over reizen in Myanmar. Om zoveel mogelijk informatie te kunnen delen met andere (mogelijke) reizigers, hebben we besloten om de meest gestelde vragen te beantwoorden en hieronder te delen. Staat je vraag hieronder niet tussen; laat het gerust weten dan voegen we hem toe!

Nee, dit was misschien vroeger zo, maar nu absoluut niet meer! Je kunt zelf een visum en vlucht(en) regelen en gewoon gaan. Simpel. Eenmaal in Myanmar hoef je ook geen tours of excursies te regelen tenzij je hier prettiger bij voelt natuurlijk!

Ik zal eerlijk zijn. Zeker in tegenstelling tot bijvoorbeeld Thailand, Laos of Maleisië zal zelfstandig reizen in Myanmar meer weerstand geven. Het is nog niet zo ‘gedaan’ en de taalbarrière kan lastig zijn. Ik moet hier wel bijzeggen dat dit ook sterk afhankelijk zal zijn van je voorkeuren, ervaring en hoe je omgaat met reizen. Laat je vooral niet afschrikken, je zult altijd een land beter leren kennen als je zelfstandig reist. Vooral doen dus want het blijft een avontuur.

Het is eventueel mogelijk een visum vanuit Nederland te regelen maar hoe dit precies werkt weet ik niet. Voorheen was het zo dat je je paspoort naar Berlijn moet opsturen per post, omdat er geen ambassade van Myanmar in Nederland gevestigd was/is. Dan ben je je paspoort zeker voor een aantal weken kwijt.

Wij hebben ons visum voor Myanmar in Vientiane, Laos geregeld. De ambassade van Myanmar ligt een kwartier fietsen buiten het centrum en konden ons paspoort de volgende dag weer ophalen. Een andere optie is naar de ambassade in Bangkok, Thailand en er zijn ongetwijfeld meer opties in Zuidoost Azië. Vanaf de dag dat je visum word uitgegeven heb je een maand om in Myanmar te komen, voordat deze verloopt. Ben je binnen een maand in Myanmar, dan heb je 28 dagen om dit land te bekijken.

En ten slotte heb je nog de kleine visum-regel bureautjes, maar uiteraard vragen zij een commissie om het visum voor jou te regelen.

De wegen in Myanmar zijn ok, maar zeker als je ervoor kiest om met het lokale vervoer te reizen, dan kan je echt behoorlijk slechte bussen tegen komen. Bovendien stoppen deze in elk plaatsje onderweg om passagiers op te pikken. Natuurlijk worden in Myanmar ookal de bekende ‘toeristische’ express bussen aangeboden, maar dit zijn grotendeels nachtbussen over lange afstanden. Tussen Mandalay en Yangoon is een ‘nieuwe’ (snel)weg aangelegd, maar er is altijd een mogelijkheid dat je mindere wegen zal tegenkomen. Het treinsysteem in Myanmar is erg slecht, langzaam en duur dus deze hebben we niet gebruikt. Vliegen blijft uiteraard altijd de snelste optie, maar je zal dan sneller door je budget heen gaan. Van Heho (Inle Lake) vliegen naar Mandalay is bijvoorbeeld maar een half uurtje en kost 55 US dollar per persoon.

As we speak worden door steeds meer Nederlanders ATM’s ontdekt waar zij geld hebben kunnen opnemen. Wij hebben met onze creditcard in Mandalay geld kunnen opnemen, maar blijkbaar moet dus nu ook in Yangoon, Inle Lake en op steeds meer plekken kunnen. Als je toch besluit om US dollars mee te nemen, moeten deze nog steeds ongebruikt, zonder vouwtje, deukje of gebruikssporen en vanaf 2006 zijn. Euro’s willen ze ook al te graag hebben om te wisselen naar Kyat, maar daar hebben wij geen ervaring mee.

Laten we voorop stellen: de prijzen stijgen momenteel als een gek. Vertrouwen op de prijzen zoals genoemd in de Lonely Planet is onverstandig. Net zoals in de rest van de wereld geldt, hoe meer je betaalt, des te meer luxe kan je verwachten. Alleen zijn de standaarden in Myanmar wat lager dan ten opzichte van bijvoorbeeld Thailand.

Note: We reisden in het laagseizoen dus durfden het aan om zonder reservering aan te kloppen. In het hoogseizoen raden wij dit NIET aan omdat het aanbod van accommodaties de groeiende vraag eigenlijk niet aankan.

Yangoon – Pyay – Magwe – Bagan – Kalaw – trekking naar Inle Lake – Inle Lake – Mandalay

De route via Pyay en Magwe naar Bagan is behoorlijk off-the-beaten-track, maar was een ontzettend gave ervaring. Als je wat extra tijd hebt is dit zeker aan te raden!

Nee, gelukkig komen er vandaag de dag steeds meer mogelijkheden om Myanmar binnen te komen. Zo vliegen diverse vluchtvaartmaatschappijen naar Yangoon, Mandalay en Nay Pyi Taw. Wij vlogen binnen op Yangoon en uit via Mandalay; zo hoef je niet 2x in dezelfde stad te zijn. Bovendien is er een mogelijkheid om overland van en naar Thailand te reizen, maar meer weten wij hierover niet.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.