Skip to content

Vientiane naar Konglor

De Konglor Cave wordt door de Lonely Planet beschreven als één van de hoogtepunten van Laos. Hierin heeft de Lonely Planet gelijk. De Konglor Cave is een limestone grot van 7,5 kilometer lang welke alleen per boot bezocht kan worden. De grot word vaak bezocht door reizigers die ‘The Loop’ doen, maar is ook zeer geschikt als tussenstop als je van Vientiane onderweg naar het Zuiden bent. De belangrijkste vraag is alleen: hoe? Het lijkt moeilijker dan het is…

VIP bus

  • Via hostels of boekingskantoren kan je in Vientiane de ‘VIP’ bus boeken naar Konglor. Dit is ietswat misleidend want deze gaan niet allemaal naar Konglor Village zelf, maar stoppen in Ban Khoum Kham (Bahin/Nahin). Het is dus belangrijk dat je hiernaar vraagt bij het boeken. Een kaartje voor een VIP bus kost tussen de 110.000 en 130.000 Kip. De kwaliteit van de VIP bussen in Laos wisselen nogal.

Doe-het-zelf

  • In Vientiane nemen we een Tuktuk vanuit het centrum naar the Southern busstation. We dingen de prijs een beetje af naar 50.000 Kip voor 2 personen, maar de Tuktuk chauffeurs in Vientiane zijn niet zo makkelijk als in de rest van Laos. The southern busstation ligt ongeveer 8 kilometer buiten het centrum en vanaf hier gaan alle bussen richting het Zuiden. In de spits doe je hier zeker 30 a 40 minuten over, dus vertrek op tijd om je bus te kunnen halen.
  • Om 8:30 vertrekt een locale bus naar Lak Sao en stopt onderweg in Ban Khoum Kham (Bahin/Nahin). Deze doet er (als alles voorspoedig loopt) 5,5 uur, kost 70.000 kip per persoon over en stopt onderweg af en toe voor plaspauze. Bovendien lopen er af en aan verkoopvrouwtjes de bus in om eten te verkopen.

Als er geen directe bus naar Lak Sao gaat kan je een bus nemen richting Tha Khek en je af laten zetten bij de kruising van Road 13 en 8 bij Thang Beng. Vanaf de kruising schijnen Songthaews te rijden naar Ban Khoum Kham (Bahin/Nahin).

  • Laat de chauffeur en/of medepassagiers weten dat je er bij Ban Khoum Kham (Bahin/Nahin) uit wil aangezien dit een klein plaatsje is en je er geen erg in hebt dat je er bent. Hier word je gedropt bij de songthaew naar Konglor village en kosten 25.000 Kip per persoon. Deze rit duurt nog eens 1,5 uur en kan (zeker in het regenseizoen) vrij hobbelig zijn.

Terugweg

  • Voor naar het Zuiden kan je de eerste Songthaew in de ochtend nemen om 6:30 naar That Khek. Dit is handig voor als je diezelfde dag door wil reizen naar Savannakhet of Champasak. In That Khek kan je overstappen op een andere bus bij het busstation voor naar het Zuiden.
  • Voor Vientiane kan je de directe bus nemen om 7:00 vanuit Konglor Village. Deze directe bus gaat maar 1x per dag.
  • Mochten bovenstaande opties niet mogelijk zijn, zorg dan dat je weer terug komt in Ban Khoum Kham (Bahin/Nahin), laat de locals weten waar je heen wil en zij helpen je verder.
Vervoerschema Songthaew/bus van Konglor Village
TijdVoertuigBestemming
6:30 AMSongthaewThat Kheak
7:00 AMBusVientiane
8:00 AMSongthaewBan Khoum Kham
10:00 AMSongthaewBan Khoum Kham
11:00 AMSongthaewBan Khoum Kham
1:00 PMSongthaewBan Khoum Kham
2:00 PMSongthaewBan Khoum Kham
3:00 PMSongthaewBan Khoum Kham

Note: soms zijn de songthaews niet op tijd, maar zorg dat je op tijd bent en duidelijk zwaait/roept als je mee wil.

De locals zijn erg behulpzaam ondanks dat zij niet goed Engels spreken. Wij vonden deze tussenstop meer dan de moeite waard vanwege de grot, maar ook Konglor Village zelf.

Meer weten? Laat je horen!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.