Skip to content

Verlaten paradijs in Fiji

We reizen van het eiland Taveuni naar het een-na-grootste eiland Vanua Levu met de veerboot. We hadden het Hannibal Resort gevonden op internet om te verblijven, maar helaas geen reactie gekregen op onze e-mail. Dan maar op de bonnefooi. De website van het resort was duidelijk, zag er goed uit en de huisjes kosten 120 FJD per nacht voor 2 personen. Eenmaal van de veerboot proberen we de lokale buschauffeur duidelijk te maken dat we naar Bagasau willen en krijgen hulp van mede buspassagiers. We moeten nog 2 km van het dorp naar het resort lopen richting de kust, voordat we bij het resort arriveren. Onderweg kregen we gezelschap van een local, die een dagje vrij had gekregen van zijn baas.

Eenmaal aangekomen bij het resort ontmoeten we Bule en lijkt het erop dat hij helemaal alleen is. We krijgen een huisje met een fenomenaal uitzicht en een kingsize bed. We ontdekken al snel dat deze plek ontworpen is voor het huishouden van toeristen met geld, maar op één of andere manier staat alles leeg. Het lijkt alsof men alles ineens achtergelaten heeft en is vertrokken. Alles staat nog netjes op z’n plek. Een biljart, grote barbecue voor feestjes, kayak’s bij de waterkant en schommelstoelen op de veranda.

Gedurende ons verblijf stapelen de vragen zich op.

Waar is het personeel? Waarom zijn er geen andere toeristen? Naast de vragen verzinnen we onze strategie om deze plek weer operationeel te krijgen. En succesvol. We komen erachter dat het lastig word om eten te vinden in of om het resort. De professionele keuken staat leeg. Bule stuurt ons naar een traditioneel dorp 20 minuten lopen van het resort om te vragen of ze daar eten voor ons hebben. We komen terug met een blik corned beef, 2 blikjes tonijn in olie, 3 pakjes noodles, 5 ietswat onrijpe sinaasappels geplukt door een meisje. En Maartje ‘vindt’ onderweg wat gedroogde kokos.

Steeds meer denken we na over het verhaal van het resort terwijl we van de omgeving genieten. Tijdens een kava sessie met Bule wagen we het erop en vragen hem het hemd van het lijf. Met de informatie van Bule concluderen we dat het een samenloop van diverse omstandigheden is.

ANTWOORDEN

De huidige eigenaar – welke het resort 6 tot 7 jaar geleden overgenomen heeft – verkeerd in slechte gezondheid. Daardoor is hij niet vaak/veel aanwezig en kan zelf weinig tot niets doen. Daarnaast heeft de beste man geen inzicht met betrekking tot marketing denken we. In een kort gesprek gaf hij zelf al toe: hij is niet zo goed met computers. Men verwacht ook dat als de weg naar die kant van het eiland voltooid is (geasfalteerd en bruggen gemaakt) dat er meer verkeer die kant op zal komen. Dus ook meer toeristen.

Het blijft nauwelijks te begrijpen waarom een resort zo prachtig, nu zo aan het vervallen is. We leggen ons bij de situatie neer en laten het achter zoals we het vonden. Leeg.

PRAKTISCH

We hebben geen flauw idee of Hannibal resort nog open is en hoe het staat met onderhoud van de huisjes e.d. Maar, mocht je het toch aandurven om te gaan kijken, laat ons dan vooral weten hoe het er nu is. TIP: neem genoeg eten mee!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.